MC MEDIA NETWORK

Σάββατο
20/04/2024
Advertisement

Υποκλιθείτε! Μαρία Νίτσα: Η πρώτη Eλληνίδα πτυχιούχος νηπιαγωγός με σύνδρομο Down

Advertisement
Advertisement

Η Μαρία Νίτσα παίρνει πτυχίο και καταρρίπτει κάθε στερεότυπο

Ένας μήνας την χωρίζει από το πτυχίο της και την επίτευξη του ονείρου της. Η Μαρία Νίτσα σε πολύ λίγο καιρό θα γίνει η πρώτη πτυχιούχος νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down.

Advertisement

Με καταγωγή από το χωριό Μεσοποταμία της Καστοριάς η νεαρή Μαρία αγωνίστηκε για να τα καταφέρει και «έσπασε» με την επιτυχία της κάθε στερεότυπο.

Έπειτα από 12 χρόνια μελέτης πέρασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας, από όπου, ετοιμάζεται τώρα να αποφοιτήσει και να γίνει νηπιαγωγός. Η πρώτη νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down και διαβήτη.

Στήριγμα και αρωγοί της όλα αυτά τα χρόνια της σκληρής προσπάθειας οι γονείς της, οι οποίοι την έστειλαν να φοιτήσει στο Δημοτικό σχολείο της περιοχής της. Είχαν, βέβαια, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως αν η κόρη τους δεν τα καταφέρει, θα τη μετέφεραν σε ειδικό σχολείο. Ωστόσο, τους εξέπληξε όλους και γρήγορα έμαθε να γράφει και να διαβάζει. Η πρόοδός της ήταν μεγάλη με αποκορύφωμα τη φοίτησή της στο Πανεπιστήμιο.

Η μητέρα της θα τη συνοδεύει για λίγο ακόμα (όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια) στην αίθουσα διδασκαλίας του Πανεπιστημίου, για να της χορηγεί τις δόσεις ινσουλίνης που χρειάζεται, καθώς η Μαρία πάσχει από διαβήτη. Εκείνη όλον αυτόν τον καιρό δεν ήθελε να κάθονται κοντά και προτιμούσε να κάνει παρέα με τις φίλες της.

Η πορεία της δεν ήταν εύκολη και συνεχίζει να είναι απαιτητική. Καθημερινά ο πατέρας της πρέπει να οδηγεί 60 χλμ. σε επαρχιακό δρόμο για να μπορεί η κόρη του να παρακολουθεί τα μαθήματα, ενώ οι οικονομικές δυσκολίες και το εξαντλητικό πρόγραμμα κράτησαν μακριά από τα μαθήματά της την νεαρή κοπέλα, το πρώτο εξάμηνο της σχολής.

Παρά τις δυσκολίες, εκείνη τα κατάφερε. Έκανε περήφανους τον εαυτό της και τους δικούς της ανθρώπους και μας θύμισε για μια ακόμη φορά πως όταν θέλεις κάτι πολύ, θα το καταφέρεις.

H ιστορία της Μαρίας αποδεικνύει ότι η στήριξη, η αποδοχή, η ορθή καθοδήγηση και συμπεριφορά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς βοηθούν στην ενσωμάτωση των παιδιών με σύνδρομο Down.

Πηγή:marieclaire.gr

Advertisement

TRENDING

Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK