MC MEDIA NETWORK

Τετάρτη 22/3/2023

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 18η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Frederick

Ξανά με φυσική παρουσία, έπειτα από τρία χρόνια διαδικτυακών διοργανώσεων

Το Σάββατο 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε  η 18η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας, που διοργανώνουν τα τελευταία δέκα χρόνια το Πανεπιστήμιο Frederick και το Βιβλιοπωλείο Rivergate. Τρία χρόνια μετά από 9 διαδικτυακές ημερίδες, 7 παιδικής και 2 εφηβικής λογοτεχνίας, η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε ξανά με φυσική παρουσία στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Νατάσσα Φρειδερίκου: «Από το 2014 μέχρι και σήμερα, το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου μας μαζί με τους πολύτιμους συνοδοιπόρους μας, το βιβλιοπωλείο Rivergate και την ακούραστη Αίγλη Τούμπα, πορευόμαστε σε ένα ταξίδι με στόχο να παρέχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να γνωρίζουν χαρισματικούς/ές συγγραφείς και να μαθαίνουν από αυτούς πώς το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο σύμμαχο μέσα στην τάξη. Οι ημερίδες παιδικής λογοτεχνίας που διοργανώσαμε όλα αυτά τα χρόνια δια-ζώσης αλλά και διαδικτυακά έδωσαν αυτή την εμπειρία σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών παραμένει ζωντανό και αμείωτο.»

Στον χαιρετισμό της, η κ. Αίγλη Τούμπα, Διευθύντρια του Βιβλιοπωλείου Rivergate, ανέφερε: «Δεν είναι εύκολο να συντηρείς ένα θεσμό για 10 ολόκληρα χρόνια. Όλες αυτές οι Ημερίδες δεν μένουν μόνο στα εργαστήρια εκπαιδευτικών, αλλά προωθούν τη φιλαναγνωσία μέσα από προγράμματα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να κάνουμε πραγματικότητα τα παραμυθο-όνειρά μας γιατί πραγματικά αγαπάμε το παιδικό βιβλίο και πιστεύουμε στη δύναμή του.»

Κατά την Ημερίδα, χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Δ., Δρ Μύρια Βασιλείου, με διαδικτυακή σύνδεση η Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος ΙΒΒΥ, Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Δρ Βασιλική Νίκα, και η Δρ Χρυσάνθη Κάτζη, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick. «Η παιδική λογοτεχνία είναι μια αντανάκλαση της περίπλοκης ανθρωπότητάς μας, κατέχει εγγενείς αλήθειες γι’ αυτό που ονειρευόμαστε και βαθιά φοβόμαστε, παρουσιάζει τα καλύτερα και τα χειρότερα από εμάς και διαθέτει τη δύναμη να αποσιωπήσει την αβεβαιότητα του μέλλοντος, να μας εμπνεύσει και να μας μεταμορφώσει», ανέφερε η Δρ Κάτζη στην ομιλία της, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική στήριξη του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής στην παιδική και νεανική λογοτεχνία, τον γραμματισμό και τη γλώσσα.

Οι συγγραφείς Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, Μαριβίτα Γραμματικάκη, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Άννα Κουππάνου και Άλκηστη Χαλικιά πραγματοποιήσαν βιωματικά εργαστήρια κάτω από τη γενική θεματική της Ημερίδας: «Τα συναισθήματα των παιδιών μέσα από το παιδικό βιβλίο, η ανάγνωση και η από-κωδικοποίησή τους», εστιάζοντας στην αναγνώριση και διαχείριση μιας σειράς συναισθημάτων: της απώλειας, της χαράς, της λύπης, οδηγώντας στην αποδοχή, τη γαλήνη και την αλληλεγγύη. Με οδηγό τα βιβλία τους, οι πέντε συγγραφείς έδωσαν στις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στα εργαστήρια, χρήσιμα εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν στη σχολική τάξη ώστε να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με διαφορετικές ιστορίες χαρακτήρων και μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος προχώρησε, με τη βοήθεια εκπαιδευτικών που βρίσκονταν ανάμεσα στο κοινό, σε μια αυτοσχέδια ανάγνωση του μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023 (2 Απριλίου) που έγραψε ο ίδιος ύστερα από πρόσκληση της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People – Διεθνής Οργάνωση για τη Νεότητα). Το μήνυμα έχει τίτλο «Είμαι ένα βιβλίο. Διάβασέ Με», και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, ήταν η δεύτερη παγκόσμια πρεμιέρα ανάγνωσης του μηνύματος στο Πανεπιστήμιο Frederick, μερικές μόνο μέρες μετά την παρουσίασή του στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια στην Ιταλία. Μία έκπληξη για το κοινό επιφύλαξε η συγγραφέας και μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ελλάδας Μαριβίτα Γραμματικάκη, η οποία εκτέλεσε στη βιόλα της ένα μουσικό απόσπασμα πριν την έναρξη των εργαστηρίων.

Το Πανεπιστήμιο Frederick στηρίζει διαχρονικά τη λογοτεχνία. Οι Ημερίδες Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας πραγματοποιούνται τα τελευταία 10 χρόνια με μεγάλη επιτυχία, δίνοντας σε εκπαιδευτικούς σε Κύπρο και Ελλάδα την ευκαιρία να μάθουν πώς να αξιοποιούν δημιουργικά στις τάξεις τους τα λογοτεχνικά βιβλία. Εκτός από τις δράσεις του, το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου παρέχει το απαραίτητο ακαδημαϊκό υπόβαθρο προσφέροντας στα μεταπτυχιακά και διδακτορικά του προγράμματα μια ευρύτητα γνωστικών αντικειμένων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται η Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βικτώρια Αβρααμίδου, Press Officer, Communications and Outreach Service

  1. +357 22394394, εσωτ. 41199 | E. v.avraamidou@frederick.ac.cy

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Frederick:

Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί από το 2007 ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφοσίωση στην ακαδημαϊκή αριστεία.

Στις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου προσφέρονται περισσότερα από 80 προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αποστολή του είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα από ένα περιβάλλον που προωθεί τη γνώση και συμβάλλει στην ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών/τριών, η προσήλωση στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή νέας γνώσης και η συμβολή στο κοινωνικό σύνολο για την επίτευξη της αλλαγής που ο κόσμος μας χρειάζεται.

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο με άδεια λειτουργίας σε Λευκωσία και Λεμεσό. Το 2022 κατατάχθηκε στη 139η θέση ανάμεσα σε 1103 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και στην 194η διεθνώς, ανάμεσα στα συνολικά 2068 Πανεπιστήμια που αξιολογήθηκαν στη γενική κατάταξη του παγκόσμιου συστήματος αξιολόγησης πανεπιστημίων U-Multirank, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα Times Higher Education Impact Rankings 2022, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στη θέση 101-200 παγκοσμίως και στις τέσσερεις κατηγορίες που έχουν προσμετρήσει στην τελική του βαθμολογία (Ποιοτική Εκπαίδευση, Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια,  Λιγότερες Ανισότητες, Συνεργασία για τους Στόχους). Ως αποτέλεσμα της κατάταξης αυτής, το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το ένα από δύο Πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα (από τα συνολικά δεκαπέντε Πανεπιστήμια που συμμετείχαν) που κατατάχθηκε στα κορυφαία 301-400 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στη συγκεκριμένη κατάταξη.

Trending

Τα 4 ζώδια που θεωρούν τους άλλους κατώτερους!

Δεν είναι πάντα θέμα υπεροψίας, αλλά και υπερβολικής αυτοπεποίθησης! Μπορεί να το δείχνουν, μπορεί και όχι, όμως τα τέσσερα ζώδια που θα σου αναφέρουμε παρακάτω,...

Ήλιος στον Κριό σήμερα 20/3: Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο!

Έτσι θα επηρεάσει κάθε ζώδιο ο Ήλιος στον Κριό! Χθες αργά το βράδυ ο Ήλιος πέρασε στο ζώδιο του Κριού φέρνοντας την Εαρινή Ισημερία. Μια...

MC MEDIA NETWORK

Lifestyle

Υποψήφιος για τον πάγκο της Τότεναμ ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο

Υποψήφιος για τον πάγκο της Τότεναμ ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο

Lifestyle

Αμφίβολος ο Μπουχαλάκης, ενοχλήσεις ο Μπάλντοκ

Αμφίβολος ο Μπουχαλάκης, ενοχλήσεις ο Μπάλντοκ

«Ο Ομπαμεγιάνγκ θέλει να γυρίσει στην Μπαρτσελόνα ακόμα και με μειωμένο μισθό»

«Ο Ομπαμεγιάνγκ θέλει να γυρίσει στην Μπαρτσελόνα ακόμα και με μειωμένο μισθό»

Σε αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής καλεί την Κυβέρνηση η ΚΙΣΑ

Σε αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής καλεί την Κυβέρνηση η ΚΙΣΑ

Advertorials