MC MEDIA NETWORK

Τρίτη
26/09/2023
Advertisement

Peer Tutoring και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες για φοιτητές και φοιτήτριες

Advertisement
Advertisement

Ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο δεν σου παρέχει μόνο ποιοτική διδασκαλία αλλά και εξειδικευμένες, υποστηρικτικές υπηρεσίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των σπουδών σου. Αυτές οι υπηρεσίες σκοπό έχουν να ενισχύσουν την ακαδημαϊκή, προσωπική και επαγγελματική σου ανάπτυξη και να σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις σε οποιαδήποτε δυσκολία, ώστε να φτάσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου.

To Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του καινοτόμες υπηρεσίες, με στόχο τη στήριξη και την ενδυνάμωσή τους σε μια από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής τους.

Advertisement

Peer Tutoring Center

Τι είναι το peer tutoring center; Είναι ένα Κέντρο Φροντιστηριακής Στήριξης, το οποίο ίδρυσε πρώτο στην Κύπρο το Πανεπιστήμιο Frederick και στο οποίο φοιτητές και φοιτήτριες με άριστη ακαδημαϊκή επίδοση προσφέρουν σε συμφοιτητές και συμφοιτήτριές τους δωρεάν φροντιστηριακή υποστήριξη σε μαθήματα κυρίως αρχικού επίπεδου (π.χ. Μαθηματικά, Φυσική, Οικονομικά, Χημεία κ.ά).

Οι peer tutors, μέσα από τακτική επαφή και συνεργασία, βοηθούν κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτριά τους να επιλύσουν τις απορίες που έχουν σε μαθήματα, να καλύψουν κενά και να αναπτύξουν τους κατάλληλους τρόπους μελέτης και άλλες απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

Οι peer tutors εργοδοτούνται από το Πανεπιστήμιο και επιλέγονται μετά από συνέντευξη, με κριτήριο όχι μόνο την ακαδημαϊκή τους επίδοση αλλά και τη μεταδοτικότητα και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν. Ακολούθως εκπαιδεύονται από το διοικητικό προσωπικό και τον καθηγητή ή την καθηγήτρια του μαθήματος στο οποίο θα προσφέρουν στήριξη. Το σύστημα αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό όχι μόνο γιατί οι peer tutors είναι κοντά ηλικιακά με τους εκπαιδευόμενους, αλλά και γιατί έχουν τις ίδιες εμπειρίες, αφού έχουν και οι ίδιοι/ες διδαχθεί και μελετήσει τα ίδια μαθήματα.

«Το tutoring είναι ένας εξαιρετικός θεσμός που δουλεύει πολύ καλά στο Πανεπιστήμιο Frederick. Μαζευόμασταν και μελετούσαμε, λύναμε ασκήσεις, ξαναβλέπαμε τη θεωρία του μαθήματος και τις σημειώσεις. Όποιος κολλούσε προσπαθούσαμε όλοι μαζί να βρούμε τη λύση, να δούμε κάποια άλλη μέθοδο και να καταλάβουμε καλύτερα το πρόβλημα.» – Βιργινία Κλάδου, απόφοιτη Μηχανολόγος Μηχανικός

Συμβουλευτικό Κέντρο

Το 2007, με την ίδρυσή του, το Πανεπιστήμιο Frederick δημιούργησε Συμβουλευτικό Κέντρο το οποίο σήμερα θεωρείται ως παράδειγμα καλής πρακτικής από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το Συμβουλευτικό Κέντρο εργοδοτεί εξειδικευμένους/ες επαγγελματίες ψυχικής υγείας πλήρους απασχόλησης που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, μέσα από διάφορες δράσεις όπως εργαστήρια για διαχείριση άγχους, το Συμβουλευτικό Κέντρο προωθεί την ψυχική υγεία και ευεξία των φοιτητών και φοιτητριών, ώστε να απολαμβάνουν μια πιο ευτυχισμένη και ποιοτική ζωή, να νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους και να μπορέσουν να αποδώσουν καλύτερα.

Και ακόμα κάτι σημαντικό: το Συμβουλευτικό Κέντρο παρέχει εξατομικευμένη στήριξη, όπως ατομική και ομαδική συμβουλευτική και ακαδημαϊκές διευκολύνσεις, προς φοιτητές και φοιτήτριες με Ειδικές Δυσκολίες, αλλά και τα βιωματικά εργαστήρια «Βρες τον τρόπο» σε πρωτοετείς δικαιούχους διευκολύνσεων.

Student Advocate / Your voice matters

Το 2012, το Πανεπιστήμιο παρουσίασε μια πρωτοποριακή υπηρεσία: τον Συνήγορο του Φοιτητή (Student Advocate), όπου κάθε φοιτητής και φοιτήτρια μπορούν να «καταθέσουν» εμπιστευτικά απορίες, προβληματισμούς και παράπονα που σχετίζονται με τη φοίτησή τους και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Ο Συνήγορος δεν είναι απλά εκεί για να προσφέρει λύσεις αλλά και για να ενδυναμώνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να επιλύσουν πιθανές δυσκολίες και να μπορούν να βιώσουν πιο παραγωγικά και ευχάριστα τη φοιτητική εμπειρία. Παράλληλα, μέλημα του Συνήγορου του Φοιτητή είναι να συλλέγει ανατροφοδότηση για τις εμπειρίες των φοιτητών και φοιτητριών σε όλους τους τομείς της φοιτητικής ζωής μέσω στοχευμένων ερωτηματολογίων και ομάδων εστίασης (focus groups) ώστε να βελτιώνει τη φοιτητική εμπειρία όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Ακαδημαϊκός/ή Σύμβουλος

Με την εγγραφή σου στο Πανεπιστήμιο, θα έχεις Ακαδημαϊκό/ή Σύμβουλο που θα σου παρέχει ακαδημαϊκή καθοδήγηση και στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών σου. Ο/Η Ακαδημαϊκός/ή Σύμβουλος έχει συνολική εικόνα για τις ακαδημαϊκές σου επιδόσεις και έτσι μπορεί να παρακολουθεί την ακαδημαϊκή σου πορεία και να σε καθοδηγεί, αλλά -πέρα από αυτό- είναι ένα άτομο με το οποίο μπορείς να συζητήσεις, εμπιστευτικά, προσωπικά ζητήματα ή ανησυχίες που μπορεί να έχεις και επηρεάζουν τη φοίτησή σου, έτσι ώστε να σου παρέχει τη στήριξη που χρειάζεσαι και να σε παραπέμψει στις κατάλληλες υποστηρικτικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Ο/Η Ακαδημαϊκός/ή σου Σύμβουλος είναι καθηγητής ή καθηγήτρια πρώτου έτους, δηλαδή άτομο που γνωρίζει καλά εσένα αλλά και το πρόγραμμα σπουδών σου, και θα σε συναντήσει τουλάχιστον δύο φορές το εξάμηνο κατά τη διάρκεια των Consultation Weeks που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο, αλλά και οποτεδήποτε το θελήσεις.

Career Office

Το Γραφείο Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης (Career Office) του Πανεπιστημίου Frederick παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής σε όλους/ες τους/τις φοιτητές/τριες και αποφοίτους του. Ακόμα και στο πρώτο έτος σπουδών σου, θα σου παρέχει όλα τα εργαλεία για να αναπτύξεις τα εφόδια που αναζητούν οι εργοδότες σήμερα προετοιμάζοντας σε για την ένταξή σου στην αγορά εργασίας.

Τo Γραφείο Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης θα σου παρέχει επίσης πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και ευκαιρίες για υποτροφίες, συνέχιση σπουδών, συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης κ.ά., ενώ διοργανώνει και Career Fair μέσα από το οποίο θα έρθεις σε επαφή με εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Τέλος, μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα Earn while you Learn θα έχεις τη δυνατότητα να εργοδοτηθείς σε διάφορες διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

«Το Career Office ήταν πραγματικά συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας, μας ενημέρωνε για ευκαιρίες απασχόλησης και διοργάνωνε Career Fairs στα οποία ερχόμασταν σε επαφή με εταιρείες και οργανισμούς που προσφέρουν θέσεις εργασίας.» – Νίκος Λύτσας, απόφοιτος Νομικής

Dual career support

Μια καινοτόμα υπηρεσία, ειδικά για αθλητές και αθλήτριες, που συχνά δυσκολεύονται να συνδυάσουν την αθλητική τους καριέρα με την εκπαίδευση. Για να τους βοηθήσει, λοιπόν, να βρουν την αναγκαία ισορροπία και να πετύχουν τόσο στον αθλητισμό όσο και στις σπουδές τους, το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει ειδικές πρόνοιες για προσαρμογή των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων αθλητών/τριών που βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας για αγώνες ή έχουν υποστεί τραυματισμούς. Οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου είναι δίπλα τους για να τους στηρίξουν και να τους καθοδηγήσουν στην πορεία τους στο Πανεπιστήμιο, να ακούσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν λύσεις.

«Αισθάνομαι πολύ τυχερή που στο απαιτητικό ταξίδι του αθλητισμού έχω συνοδοιπόρο το Πανεπιστήμιο Frederick. Όταν κυνηγούσα την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Πανεπιστήμιο στάθηκε δίπλα μου. Έτσι κατάφερα να εξασφαλίσω την πολυπόθητη πρόκριση και παράλληλα να ολοκληρώσω με επιτυχία το εξάμηνο.» – Νατάσα Λάππα, πρωταθλήτρια Ιστιοπλοΐας και φοιτήτρια στο πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Το Πανεπιστήμιο Frederick χαίρει αναγνώρισης για την αφοσίωσή του στην ακαδημαϊκή αριστεία, την παροχή υψηλού επιπέδου προγραμμάτων σπουδών και τη συμμετοχή του σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων. Στις πέντε Σχολές του προσφέρονται περισσότερα από 80 πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στους τομείς της Υγείας, της Μηχανικής, της Πληροφορικής, της Αρχιτεκτονικής, των Τεχνών, της Επικοινωνίας, της Διοίκησης, της Νομικής, της Ναυτιλίας, των Επιστημών της Αγωγής και των Κοινωνικών Επιστημών με γλώσσα διδασκαλίας είτε την Ελληνική είτε την Αγγλική.

Για περισσότερες πληροφορίες και για διευθέτηση συνάντησης με τις/τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου μπορείς να καλέσεις στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), να στείλεις email στο adminfo@frederick.ac.cy ή να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy. Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο αρχίζει στις 2 Οκτωβρίου 2023.

Advertisement

TRENDING

Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK