MC MEDIA NETWORK

Τρίτη
16/04/2024
Advertisement

Αποφάσεις για αυστηρότερα μέτρα την Τετάρτη στην Κύπρο

Advertisement
Advertisement

Αποφάσεις για αυστηρότερα μέτρα – Αναμονή για την ανακοίνωση νέων μέτρων και στην Κύπρο. Επέκταση των μέτρων που ισχύουν σε Λεμεσό και Πάφο το πιθανότερο σενάριο

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για την πορεία της πανδημίας σε Κύπρο και Ευρώπη. Ενημερώνεται από τους επιστήμονες και ενημερώνει την Τετάρτη τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο ο Κωνσταντίνος Ιωάννου με αποφάσεις για αυστηρότερα μέτρα – Οι περιορισμοί τύπου εγκλεισμού (lockdown) σε όλες τις χώρες δεν έχουν τον οριζόντιο χαρακτήρα που είχαν το Μάρτιο εξηγεί ο Δρ. Τσιούτης

Advertisement

Κρίσιμη μέρα όσον αφορά τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη σε κυβερνητικό επίπεδο για επιπλέον μέτρα στην Κύπρο, θεωρείται η σημερινή. Στη σκιά των συνεχιζόμενων τριψήφιων αριθμών κρουσμάτων που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα αλλά και την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών που η μία μετά την άλλη επιβάλλουν μερικό ή καθολικό lockdown, ο Υπουργός Υγείας ενημερώνεται για την πορεία της πανδημίας από τους επιδημιολόγους.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο Υπουργός Υγείας θα ενημερωθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική ομάδα για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ θα εξεταστεί αναλυτικά η αποτελεσματικότητα των έκτακτων μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, ειδικά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θα ενημερώσει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Το πιθανότερο σενάριο με τις αποφάσεις

Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματα, πιθανότερο σενάριο πρέπει να θεωρείται η επέκταση των μέτρων που ισχύουν σε Λεμεσό και Πάφο ανά το παγκύπριο με παράλληλη χρονική επέκταση τους, ενώ όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν συναθροίσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, με πιθανή τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Ερωτηματικό παραμένει το θέμα της τηλεργασίας που υιοθετείται από όλο και περισσότερες χώρες σε ποσοστό 50%, που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες προκρίνουν κάποιοι από τους επιδημιολόγους, ωστόσο φαίνεται ότι μέχρι στιγμής κάπου έβρισκε εμπόδια.

Η διασπορά του ιού σε Πόλη Χρυσοχούς και Κυπερούντα, από κηδείες και πάρτι αρραβώνων, όπως αυτή καταδείχθηκε από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και «πονοκεφαλιάζει» το Υπουργείο Υγείας αφού όπως προκύπτει σε αυτού του είδους συναθροίσεις δεν τηρούνται τα μέτρα με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε μεγάλη πηγή μετάδοσης του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε Λεμεσό και Πάφο ισχύουν τα εξής έκτακτα μέτρα:

-Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Επιτρέπονται όμως οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης μετά τις 10:30.

-Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο η για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

-Αναστάληκαν όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κ.λπ.

-Αναστέλλονται επίσης οι αγώνες πρωταθλημάτων αθλητών όλων των αθλημάτων κάτω των 18 ετών των ομάδων οι έδρες των οποίων βρίσκονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

-Συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα σε οικίες και άλλα ιδιωτικά και δημόσια υποστατικά, μόνο 6 άτομα σε κάθε κράτηση σε χώρους εστίασης.

Γενικευμένο lockdown θα είχε θέση μόνο στην περίπτωση ανεξέλεγκτης διασποράς

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων δήλωσε χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αυτό που παρατηρείται ειδικά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου είναι ευρεία μετάδοση στην κοινότητα, που διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες εξάρσεις που αποτελούνταν κυρίως από συρροές/μικροεπιδημίες και ήταν ευκολότερο να ελεγχθούν με στοχευμένα μέτρα, έγκαιρο εντοπισμό και περιορισμό των εμπλεκομένων.

«Σ’ αυτή την κατεύθυνση και αναλόγως της ποιοτικής ανάλυσης των επιδημιολογικών δεδομένων, υπάρχει περίπτωση τις επόμενες μέρες να προταθούν αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της μετάδοσης», ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι το γενικευμένο lockdown δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή για την Κύπρο, ο Καθηγητής απάντησε ότι αυτό θα είχε θέση μόνο στην περίπτωση ανεξέλεγκτης διασποράς με επιδείνωση των δεικτών υγείας, πχ.εισαγωγές στα νοσοκομεία, νοσηλείες σε ΜΕΘ, θάνατοι ή αυξημένης μετάδοσης σε ευπαθή άτομα (πχ.ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα).

Εξήγησε ότι στην πλειοψηφία τους αυτή την περίοδο, οι περιορισμοί τύπου εγκλεισμού (lockdown) σε όλες τις χώρες δεν έχουν τον οριζόντιο χαρακτήρα που είχαν το Μάρτιο, καθώς ο συνδυασμός εμπειρίας, γνώσης και ετοιμότητας, επιτρέπει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων, είτε πρόκειται για ενίσχυση των μέτρων αποστασιοποίησης, είτε για περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown.

«Στοχευμένα μέτρα είναι βασισμένα σε τοπικές επιδημιολογικές παρατηρήσεις και δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με το μικρότερο δυνατόν κόστος. Το γενικευμένο lockdown στην Κύπρο θα είχε θέση μόνο στην περίπτωση ανεξέλεγκτης διασποράς με επιδείνωση των δεικτών υγείας (πχ.εισαγωγές στα νοσοκομεία, νοσηλείες σε ΜΕΘ, θάνατοι) ή αυξημένης μετάδοσης σε ευπαθή άτομα (πχ. ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα). Έως και σήμερα, παρά την επιδείνωση που παρατηρείται, φαινόμενα όπως τα πιο πάνω που θα σήμαιναν την ανάγκη για περιοριστικά μέτρα δεν έχουν παρατηρηθεί σε ανησυχητική έκταση.

Ωστόσο η σταθερή επιδείνωση των δεικτών και η αύξηση του αριθμού των νοσηλειών είναι έμμεσες ενδείξεις της μη-εφαρμογής των μέτρων αποστασιοποίησης που ισχύουν τώρα και αποτελούν λόγο για ενίσχυση των περιορισμών», ανέφερε.

Advertisement

TRENDING

Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK